24.09.2014

Powrót do przeszłości - kosmetyki dzięgciowe - NATURICA


W dawnych czasach dziegieć stanowił szalenie istotną substancję o dość szerokim zastosowaniu. Używano go głównie, jako leku. Był też wykorzystywany do uszczelniania beczek oraz w charakterze kleju. Z jego pomocą zabezpieczano też tkaniny lniane i bawełniane, przed zniszczeniem przez mole czy innego rodzaju „stworzenia”. Dzisiaj bardzo często dodaje się go do różnego rodzaju preparatów kosmetycznych. Dowiedz się, dlaczego.


O dziegciu słów kilka:


Dziegieć to brunatna, lepka ciecz pozyskiwana w efekcie destylacji kory drzewa brzozowego. Niegdyś sposób, w jaki się go pozyskiwało, stanowił pilnie strzeżoną tajemnicę. Dzisiaj surowiec ten pozyskuje się już na skalę masową, a sam proces trwa wiele długich godzin. Skład tego komponentu, wciąż jest nieznany. Wiadomo jednak, że znajduje się w nim między innymi:betulina, gwajakol, benzen, ksylen, fenol, substancje żywiczne, kwasy organiczne, fitoncydy.


Substancji tej przypisuje się wiele korzystnych dla naszego wyglądu właściwości. Wśród nich wymienia się działanie:

·         Przeciwzapalne
·         Przeciwgrzybiczne
·         Przeciwświądowe
·         Przeciw pasożytnicze.

W czym siedzi dziegieć?


... 


0 komentarze:

Prześlij komentarz