30.09.2014

Kiełki - pyszny pomocnik w walce ze zmarszczkami - ZMARSZCZKOWO


Dzisiaj będzie smacznie i zdrowo. Postanowiłam sprawdzić jakie właściwości posiadają kiełki mające tak wielu zwolenników, którzy zachwalają ich właściwości zdrowotne i upiększające. Czyżby istniał sposób na pozbycie się zmarszczek i zachowanie młodości poprzez ich spożywanie? A może są jakieś kosmetyki z kiełków? No cóż pytań miałam wiele. Tym bardziej że sama lubię zajadać się kiełkami. Więc sięgnęłam do źródeł i oto jakie informacje dla nas wygrzebałam.

Bo w kiełkach siła!


Kiełki, moi drodzy, spożywane były już w starożytności, a ściślej rzecz ujmując w Starożytnych Chinach. 
W takich kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, a co za tym idzie powstają w nich bardzo duże ilości witamin. Kiełki zawierają mega pokłady białka, węglowodanów i tłuszczy, które w procesie kiełkowania rozkładają się na związki proste. W ten oto sposób są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka. W procesie rozkładania biorą udział enzymy ułatwiające trawienie pokarmów. Dlatego warto do posiłków przygotowywanych dołączyć kiełki, by wspomóc trawienie pokarmów. Co jeszcze? Kiełki nasion zawierają mikroelementy oraz sole mineralne. I co najważniejsze nie są tak kaloryczne jak ich nasiona czy produkty gotowe. Kiełkujące nasiona są ponadto źródłem błonnika oraz zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, tak cenne dla naszego układu odpornościowego. Nic dziwnego, że w starożytności jedzono kiełki by ochronić się przed wieloma chorobami. Wiecie, że jedząc kiełki można ustrzec się przed ...


0 komentarze:

Prześlij komentarz