05.02.2015

CIEKAWOSTKI: Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?


Cebula to doskonały i naturalny środek przeciwkaszlowy, wzmacniający odporność, poprawiający smak potraw..Jedak zanim ją użyjemy musimy ją obrać i pokroić. Przy krojeniu zaś zwykle płaczemy. Wiecie dlaczego?

Gdy kroimy cebulę uszkadzamy jej komórki, w których znajdują się enzymy. Jednym z tych enzymów jest alliinaza. Alliinaza reaguje z substancja o nazwie "prensco", która zawiera siarkę. I w tam właśnie sposób powstaje gaz, który uwalniając się do powietrza, wdychany powoduje łzawienie oczu.


Jak obierać cebulę, by nie płakać?


Jest na to kilka sposobów:

1. Można obierać cebulę w misce z wodą
2. Można oddychać przez usta podczas krojenia, a nie przez nos.
3. Można włożyć do ust zapałkę siarką na zewnątrz i trzymać podczas krojenia.
4. Albo po prostu założyć gogle lub okulary pływackie ;)

1 komentarze:

Druidka pisze...

Słyszałam gdzieś, że właśnie wydzielająca się z cebuli siarka w postaci tlenków, reaguje z płynem nawilżającym oko ('łzy') i w ten sposób powstaje bardzo łagodny kwas siarkowy, który podrażnia receptory i powoduje reakcję obronną czyli łzawienie się oka :D

Prześlij komentarz