03.04.2015

Co warto wiedzieć o jagodach ACAI


Owoc ACAI został odkryty przez ludność tubylczą regionu Amazonii i włączony do jadłospisu. Wysoka zawartość antyoksydantów, żelaza i kalorii dodawała sił i energii do pracy.


Co zawierają owoce Acai?


AMINOKWASY:
tryptofan, leucynę, treoninę, izoleucynę, lizynę, meyioninę, cystynę, fenylalinę, tyrozynę, walinę, argininę, histydrynę, alaninę, kwas glutaminowy, glicynę i inne..

FITSTEROLE:
Beta-sitosterol - to najcenniejszy sterol roślinny. Polecany jest w profilaktyce choroby wieńcowej i wzmacnianiu układu krwionośnego.

ANTYOKSYDANTY:
Działają ochronnie na komórki zapobiegając ich uszkodzeniu przez wolne rodniki. Jagody acai zawierają witaminy: B1, B2, C, fosfor, wapn, potas, żelazo, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6 i omega-9.

Dlaczego warto jeść jagody acai? Jeśli to co przeczytałeś wyżej nic ci nie mówi, to powiem w skrócie jakie właściwości mają, te małe niepozorne owoce.


Właściwości jagód acai:

Fot. metro.co.uk

* odmładzające
* przeciwnowotworowe
* przyspieszające metabolizm
* obniżające cholesterol
* chroniące prostatę
* antyalergiczne
* poprawiające koncentrację
* poprawiające jakość snu
* oczyszczające
* poprawiające działanie układu trawiennego

0 komentarze:

Prześlij komentarz