13.04.2015

Jak zrobić zioła prowansalskie?



Zioła prowansalskie znajdują zastosowanie w kuchni, doskonałe do: zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, pieczywa, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów, serów oraz potraw z ryb i drobiu. Są alternatywą dla soli.



Warto mieć w domu mieszankę takich ziół i stosować je najczęściej jak się da. W sklepach można kupić gotowe zioła prowansalskie, ja jednak wolę zrobić w domu swoje własne, które zresztą się bardzo łatwo robi :)

Dziś podam wam przepis na to jak zrobić zioła prowansalskie w domu.

Zioła prowansalskie - składniki:


1 łyżka majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka cząbru
1 łyżka bazylii
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka oregano
1/2 łyżki szałwii
1 skruszony liść laurowy
1 łyżeczka kopru włoskiego
1/2 łyżki kwiatów lawendy

Wszystkie składniki wymieszaj razem i przechowuj w słoiczku.



0 komentarze:

Prześlij komentarz