07.10.2014

Dieta antyhistanimowa - DIETY I ICH SEKRETY


Dzisiaj wrzucam wam bardzo fajny post o ...












diecie antyhistaminowej, który znajduje się na blogu DIETY I ICH SEKRETY.

Dieta antyhistaminowa jest bardzo ważna dla alergików, osób z atopowym zapaleniem skóry i wszystkim, którzy nie tolerują histaminy. 
Na wstępie jeszcze dodam, że osoby z nietolerancją histaminy mają ciężkie życie, jest bowiem wiele produktów, które nie są przez nich tolerowane. Oto niektóre zakazane zioła, owoce i warzywa:

ANYŻ
CYNAMON
GOŹDZIKI
BAKŁAŻAN
DYNIA
KISZONA KAPUSTA
SZPINAK
MORELE
WIŚNIE
ŻURAWINA
SOJA
CZERWONA FASOLKA...

... a to jeszcze nie wszystko!

Źródło: http://selkar.pl/dieta-antyhistaminowa?aff=sekretydiety#!prettyPhoto

Przeczytajcie post z bloga DIETY I ICH SEKRETY, jest naprawdę warty uwagi:


Histamina jest przedstawicielem amin biogennych. Aktywnie wytwarzana w organizmie człowieka, odgrywa kluczową rolę w reakcjach alergicznych. Histamina wywołuje alergię i wiele innych niepożądanych objawów, ale tak naprawdę to nie histamina jest dla nas taka groźna, a raczej brak odpowiednich mechanizmów ją rozkładających. U ludzi zdrowych histamina rozkładana jest przez diaminooksydazę (DAO). DAO to enzym, który rozkłada histaminę w jelicie cienkim, a jeśli tego nie zrobi jej nadmiar natychmiast jest identyfikowany przez nasz organizm, a my odczuwamy:

*bóle głowy

*dolegliwości ze strony układu oddechowego, natychmiast zatyka nam się nos, a którego zaczyna płynąc wodnisty katar

*dolegliwości żołądkowe, biegunki

*świąd skóry, pokrzywkę, bąble na skórze

*obrzęk skóry, obrzęk powiek

*niskie ciśnienie tętnicze, bóle sercowe, zaburzenia rytmu serca

Stężenie histaminy w naszym organizmie może spadać lub zwiększać się. Jej wzrost spowodowany jest nie tylko spożywaniem pokarmów, które zawierają histaminę, ale także w określonych sytuacjach....



0 komentarze:

Prześlij komentarz